Monday, November 17, 2008

Daun inai lebatkan rambut


Ada banyak cara untuk melebatkan rambut satu daripadanya ialah dengan menggunakan daun inai. Ambil seberapa banyak daun inai. Tumbuk sehingga halus. Kemudian campurkan sedikit air asam jawa.

Cuci rambut hingga bersih dan bilas dengan air daun inai tadi sambil memicit-micitkan kepala. Biarkan selama setengah jam. Kemudian bersihkan kepala anda. Amalkan seminggu dua kali. Insya Allah rambut akan lebat serta hitam.

Garam kasar hilangkan kesan susu dalam botol

Selain dari menggunakan berus, untuk menghilang kesan-kesan susu yang tertinggal didalam botol selepas anak menyusu adalah dengan mengambil sedikit garam kasar dan masukan ke dalam botol kemudian goncangkan botol itu.
InsyaAllah akan bersih dengan segera, lebih baik lagi, kalau dituangkan air panas supaya kumannya mati.

Mengurangkan batuk

Ambil satu ataupun dua sudu nasi panas yang baru saja masak. Kemudian masukkan ke dalam cawan dicampurkan sedikit air. Setelah itu, embunkan nasi tersebut selama semalam. Keesokan harinya, minumlah air tersebut. Ulangi petua ini hingga beberapa hari. Insya Allah, batuk anda akan sembuh dengan segera.

Hilangkan rasa pahit peria

Sememangnya kita tahu yang peria rasanya memang pahit tapi untukmenghilangkan pahitnya, potong peria dan rendam didalam air berisi garam halus. Selepas lebih kurang 20 minit sejat dan masak mengikut resepi anda.Selamat mencuba!

Daun sirih tegangkan payu dara

Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak bimbang payu dara mereka akan menjadi kendur. Cara untuk mengatasinya ialah dengan cara :-

Sapukan sedikit minyak kelapa pada permukaan daun sirih yang segar kemudian layurkan diatas api yang sederhana panas.setelah layu,ramas daun sirih tadi dan sapukan pada payu dara kecuali putingnya.lakukan seminggu berturut-turut anda akan dapat lihat hasilnya.

petua mengelak santau

Untuk mengelakkan santau melalui makanan, pastikan sebelum menjamah makanan ,rasa lelangit kita dengan lidah. Kalau lelangit tu terasa kesat tanpa rasa geli, jangan makan makanan/minuman atau pun tutup kedua-dua belah telinga kalau tak dengar bunyi berdengung, berhati-hatilah dgn keadaan sekeliling. Untuk mengelakkan santau melaui angin, jangan amalkan tidur bertentangan dengan pintu.

 
Blogger Templates by Wishafriend.com