Monday, December 22, 2008

Jika Sakit GigiAmbil sedikit Kunyit hidup dan gigit, pastikan air kunyit keluar dan kena pada bahagian gigi yang sakit itu. Biarkan selama beberapa minit, ini akan membuatkan gigi yang sakit itu berasa kebas tetapi itu petanda baik. SELAMAT MENCUBA!

Bersihkan Sawang

Untuk membersihkan dan menghilangkan sawang, ambil kayu penyapu kemudian ikat dengan kain yang telah direndam minyak tanah, bersihkan sawang seperti biasa. Cara ini memudahkan kerja-kerja membersihkan.

Atasi Rabun Malam


Jika anda mengalami masalah rabun malam, ia boleh diatasi dengan memakan lobak merah setiap hari sebanyak sebatang sama ada dibuat ulam atau sebagainya. Amalkan setiap hari Insya-Allah anda dapat mengatasi masalah ini.

Halia Hilangkan KelemumurTumbuk halia sehingga lumat dan campurkan bersama air suam, kemudian ratakan ke seluruh kepala terutama bahagian yang berkelemumur. Anda akan terasa sedikit pedih kesan dari air halia tetapi jangan risau. Amalkan amalan ini seminggu sekali Insya-Allah hasilnya amat memuaskan.

Inginkan Tumit kaki Cantik

Jika anda mengalami tumit kaki yang kasar dan pecah, anda boleh merawatnya dengan mengambil sedikit gambir yang telah dihancurkan kemudian campurkan dengan sedikit air ramasan daun sirih. Sapukan pada tumit kaki yang pecah dan kasar tadi dan lakukan 2 kali sehari selama tiap-tiap hari sehinggalah tumit kaki anda kembali halus. SELAMAT MENCUBA!

Hilangkan Parut Bekas Cacar Air


Ambil beberapa batang putik jagung muda kemudian parut sehingga halus dan gosokkan pada bekas cacar air dimuka dan badan anda setiap hari sehinggalah kesannya hilang. Insya-allah cara ini amat berkesan.

Atasi Demam PanasUntuk mengatasi demam panas, ambil 3 helai daun sirih kemudian ramaskan ke dalam semangkuk air panas bersama buah pinang muda yang telah dipecah-pecahkan. Jaramkan pada kepala dan lakukan beberapa kali sehingga panas berkurangan.

Hilangkan hanyir Ikan Air tawar


Ikan air tawar selalunya hanyir dan ia jarang sekali menjadi pilihan suri rumah untuk membelinya kecuali pada yang benar-benar berminat. Untuk menghilangkan hanyir itu, ambil 10 helai daun jambu batu dan ramas ke dalam semangkuk besar air. Rendam ikan tadi ke dalam air daun jambu tadi selama 30 minit sebelum dicuci dan dimasak seperti biasa.

Tanggalkan Kerak hangus


Kuali aluminium yang mempunyai kerak hangus di dasarnya memang amat sukar ditanggalkan, apatah lagi jika ia terlalu tebal walaupun direndam semalaman. Masalah ini boleh diatasi dengan cara menaburkan garam diatas kerak hangus tadi , kemudian basahkan dengan cuka makan, biarkan semalaman dan gosok dengan berus plastik.

Agar Daging Dan Kentang Empuk


Jika ingin daging atau kentang yang anda masukkan dalam gulai masak dan empuk dengan sempurna tanpa menunggu masa yang lama, cuba petua ini. Jangan masukkan garam pada awal masakkan sebaliknya masukkan garam apabila daging atau kentang tadi masak, ini untuk memastikan daging dan kentang tadi masak dan empuk dengan sempurna.

 
Blogger Templates by Wishafriend.com