Saturday, October 24, 2009

Melegakan Perit Tekak Akibat Batuk


Caranya dengan merendamkan sebiji buah kembang semangkuk dan rendamkan ke dalam sebuah mangkuk. Biarkan seketika. Kemudian minum airnya.

Petua Senang Bersalin


Supaya mudah bersalin, telanlah sebiji telur ayam kampung mentah setiap pagi seminggu sebelum waktu untuk melahirkan anak.

Berkhatan Cepat Sembuh


Caranya dengan merebus beberapa helai daun jambu batu dalam periuk kecil. Biarkan sehingga mendidih. Campurkan dengan air sejuk dan basuh kemaluan dengan air itu.

Merawat Bibir Pecah


Biasa bibir akan pecah bila cuaca terlalu panas, untuk mengatasinya ialah dengan mencampurkan segelas air kelapa muda dan sebiji telur ayam kampung. Kacau sehingga rata. Selepas itu, minumlah ketika cuaca panas.

Petua Mandul


Cubalah untuk mengatasi kemandulan dengan berusaha makan taugeh mentah dan rojak nanas seminggu sekali. Lakukan sehingga sekitar lima bulan. Insyaallah akan berhasil.

Petua Merawat Buasir

Melakukan senaman pada setiap pagi hari sebelum berjalan. Caranya dengan mengangkat kedua belah kaki anda ke atas dan kedua tangan anda di bawah punggung kedua-duanya. Kemudian tahan nafas ketika naik kaki ke atas dan lepaskan nafas ketika anda turunkan kaki. Kemudian ulangi tiga kali setiap hari. Mudah-mudahan sembuh.

Air Beras Suburkan Bunga


Apabila membasuh beras jangan dibuang airnya kerana ia boleh digunakan untuk membasuh ikan. Kemudian siramkan ke atas pokok bunga. Pokok bunga akan tumbuh subur.

Petua Buang Tulang Ikan Parang / Terubuk


Biasanya ramai diantara kita yang gemar makan ikan parang tetapi susah untuk makan kerana tulangnya yang banyak. Bagi mengelakkan tulang, sebelum ikan dipotong, pegang bahagian ekor dan kepala ikan.Tarik arah bertentangan sehingga bunyi berderap.Cara ini memudahkan kita memakan isinya.

Ubi Kentang Atasi Kerak Periuk


Mula-mula rebus kulit kentang dengan kerak itu dalam tempoh beberapa minit. setelah air itu panas, kerak yang melekat di periuk akan tertanggal dengan sendirinya.

 
Blogger Templates by Wishafriend.com