Tuesday, November 18, 2008

Petua merawat bayi sembelit


Jika bayi anda sukar buang air besar, cubalah ambil sedikit asam jawa dan gaul dengan sedikit air biarkan ia agak pekat kemudian sapulah pada bahagian ubun-ubun bayi juga pada pusatnya. Cubalah petua ini dan amalkan setiap hari. Insyaallah bayi anda tiada masalah sebu perut lagi dan mudah untuk pembuangan air besar.

Anak kencing malam


Jika ada anak anda berumur 5 tahun ke atas dan masih lagi kencing malam, cubalah ambil tembakau sebesar ibu jari dan campurkan sedikit kapur sireh, kemudian letakkan di pusatnya. Lakukan sewaktu hendak tidur malam dan ikatkan dengan kain. Amalkan selalu sehingga pulih.

mencantikan telur rebus

Rebuskan telur sehingga separuh masak. Masukkan kulit bawang merah ke dalam air rebusan dan biarkan sehingga warnanya luntur. Kemudian rebuskan kembali telur itu.

serbuk teh lebatkan bulu mata

Untuk melebatkan bulu mata rendam satu sudu besar teh ke dalam air panas. setelah sejuk sapukan air teh pada bulu mata dan amalkanlah selalu untuk menampakan hasilnya. selamat mencuba!

Kulit muka lembut dan cerah


Bagi sesiapa diluar sana yang inginkan kulit muka lembut dan cerah cubalah petua ini :
Sapukan muka dengan putih telur dan biarkan selama 30 minit, setelah itu cuci muka dengan air suam dan lakukan 3 kali seminggu Insya-allah anda akan dapat lihat hasilnya.

Asam jawa elokan tangan mengelupas

Kadang kala tangan kita akan mengelupas akibat serbuk pencuci bagi merawatnya dengan melumurkan asam jawa pada tapak tangan. Biarkan ia seketika. Kemudian bersihkan dengan air biasa.

Petua sejukan air yang panas

Cara untuk menyejukkan air panas dengan cepat dan mudah, masukkan sebatang sudu besi ke dalamnya.

Kulit limau harumkan almari pakaian

Cara yang paling mudah dan menjimatkan, ialah dengan menggunakan kulit limau. Balutkan kulit limau dengan kain. Untuk mencantikan lagi, ikat bungkusan ini dengan riben dan letakkan di dalam almari pakaian.

 
Blogger Templates by Wishafriend.com